fbpx
+38167-777-97-07

Voće i sorte

Kruška

abate fetelNa našim plantažama imamo razne voćne vrste od kojih je primarna kruška sorte Abate Fetel. Na voćnjacima ukupne površine od 5ha imamo oko 20.000 stabala od kojih je primarne sorte Abate Fetel 18.000 stabala a Karmen koja služi kao oprašivač 2.000 stabala. Sve sadnice su uvežene iz Italije od jedne od najvećih kompanija za proizvodnju voća i sadnica – Salvi Vivai. Tehnologijom guste sadnje po kojem je međuredni razmak 3,5m a razmak između sadnica u redu samo 50cm dobijamo maksimalnu iskorišćenost parcela.

Voćnjaci pod kuškom su prekriveni najmodernijom sistemom protivgradne zaštite sa stubovima od prenapregnutog betona i specijalnim mrežama iz Italije koje štite voćnjak od grada kao i sunca. Time se sprečava prodiranje viška sunčeve svetlosti koja može negativno da utiče na lisnu masu i plod i omugućava proizvodnju voća prve klase.

Automatizovanim sistemom kap po kap održavamo optimalnu vlažnošt zemljišta pogodnu za najbolji razvoj sadnica. Sastoji se od nepresušnog bunara koji sa dubine od 150m omogućava stalni dotok sveže vode, automatskog sistema za zalivanje koji se programira po danima u odnosu na spoljašnje meteorološke uslove koje dobijamo od meteorološke stanice. U toku jednog zalivanja u periodu formiranja ploda obezbeđujemo 7 litara vode po sadnici kako bi kruška zadržala svoju prepoznatljivu sočnost.

Jabuka

golden deliciousOve godine smo posadili novi zasad jabuke na površini od 5ha. Sastupljene su dve sorte jabuka od kojih je sorta gala šniko (Gala Schniga® SchniCo(s)) posađena na 3ha a na ostalih 2ha jabuka sorte zlatni delišes reinders (Golden Delicious Reinders). I ove sadnice, kao i sadnice krušaka su uvezene iz Italije od jedne od najvećih kompanija za pr